hverdagslykke

fredag 22. januar 2016

Dagens vegetar

Rotfrukt-røsti er en av mine favoritter. Potetene og grønnsakene får en ekstra god smak når de stekes i panna. 
Røsti kan brukes som tilbehør til kjøtt eller kylling, men jeg lager det som egen rett, servert med god salat og tzatziki. 

Røsti på min måte:
1søtpotet
1/2 sellerirot
1/4 kålrot
4 - 5 poteter
3 fedd hvitløk
1,5 dl hvetemel
1ts salt
1/2 ts hvit pepper. 

Skrell og riv potetene og grønnsakene på et grovt rivjern. 
Ha de revne grønnsakene og potetene i en bolle og bland godt med mel, salt, pepper og presset hvitløk. 

Varm olje i en stekepanne. Bruk en stor skje og lag runde, flate "kaker" av røsti-smeten. Stek røstien på middels høy varme. Når røstien har fått fin stekeskorpe på ene siden snur du dem og steker til det er fin stekeskorpe på andre siden. 

Tzatziki

3dl tyrkisk yoghurt 
1/2 hvitløksfedd
1/4 ts salt
1/4 ts hvit pepper
1 agurk

Riv agurken på et grovt rivjern. 
Bland yoghurt, presset hvitløk, salt og pepper. 
Klem saften ut av den pressede agurken før du blander den med yoghurten. 

God middag! :-)

*bilder lånt fra internett*

fredag 15. januar 2016

Et vinterkort

Et hjemmelagd kort til et januarbursdagsbarn. 

Tova votter

Når gradestokken kryper langt under null er det vel ingen ting som er bedre, når man skal ut i kulda, enn gode, varme ullvotter. 
Denne vinteren har jeg strikket en haug med slike. 
Det finnes et supert gratis mønster hos Sandnes, på tova votter med Mariusmønster. 
Mønsteret finnes her:
De vottene jeg har strikket denne gangen tar utgangspunkt i mariusvottene, like mange masker, men med et fint bladmønster. 
De blå vottene er strikket med alafosslopi, Islandsk garn, og tovet på 40 grader i vaskemaskin (jeg bruker vanlig vaskemiddel for farget tøy). De hvite vottene er strikket i ullrikka fra Nille, tovet i tørketrommel.


mandag 11. januar 2016

Hjemmebakt, hjemmestrikk og god suppe

Nå er det skikkelig vinter med masse snø og kulde. Da er det deilig å kose seg inne med litt av hvert. 
En varm suppe i kroppen og god duft av hjembakt brød er slett ikke å forakte. 
Dagens suppe er en god og fyldig gulrotsuppe. Denne metter godt og har vært en favoritt i heimen i mange år. 
Her kommer oppskriften:

Gulrotsuppe
4 personer

6 gulrøtter
3poteter
1 gul løk
8 dl vann
2 buljongterninger
Frisk, hakket timian

Kok opp vannet og buljongterningene. 
Skrell og kutt løk, gulrot og potet og kok det i vannet. 
La det koke i ca 10 minutter eller til grønnsakene er møre. 
Mos suppen med en stavmikser eller i foodprosessor. Tilsett mer vann om nødvendig. 
Finhakk timian og ha i suppen. 
Serveres med rømme og fetaost og godt brød vedsidenav. 

Denne ukas hjembakte brød:
Godt Grovbrød 

9 dl vann
1,5 dl olje
1 pakke tørrgjær
1ts salt
1/2 ts sukker
1 kg møllerens grovbakst hvete og rug
Ca 500 g siktet hvetemel

Varm vannet til ca 37 grader. 
Bland vann, olje og tørrgjær i en bakebolle. 
Ha i 1kg grovbakst-mel, salt og sukker og bland godt. 
Ha i siktet hvetemel litt etterhvert til deigen har blitt glatt og fin. 
Deigen må ikke bli for hard. 

La deigen heve i minst en time. 
Sett ovnen på 225 grader. 
Bak ut tre fine brød og sett dem på et stekebrett. Skjær noen snitt i toppen av brødene med en skarp kniv. 
La dem etterheve i ca 30 minutter. 
Skru ned varmen i ovnen til ca 180 grader. Stek brødene i ca 30 minutter. 
For å høre om brødet er ferdig stekt kan du banke på undersiden av brødet. Høres det hult ut er det ferdig. 
---

Litt strikking hører også med. 
Idag er det min versjon av "itte no knussel"-kofta som er på pinnene. Oppskriften finnes gratis på Vanja Blix Langsruds Facebook-side, vanjastrikk. :-) https://www.facebook.com/groups/vanjastrikk/



mandag 4. januar 2016

Godt brød og gode intensjoner.

Med et nytt år kommer nye, gode intensjoner. Selv om jeg allerede er ganske god på matbudsjett hadde jeg tenkt å bli enda bedre i 2016.  Ideen innebærer en fastsatt meny for hver måned, slik at jeg kan handle planlagt og ikke masse småhandling støtt og stadig.
Menyen min er basert på mest grønnsaker og best av av alt, så skal jeg prøve å bake nesten alt brød til familien i år. Det er ikke bare sundt og godt, men også mye mye billigere enn kjøpebrød. 

Her er en god start med mitt superduper-enkle hverdags-grovbrød. 

Enkle grovbrød. 

8 dl vann
1,5 dl olje
1 pk tørrgjær
1/2 ts sukker 
1 ts salt
500 g sammalt grov hvete
1kg siktet hvetemel

Varm vannet til fingervarme. 
Bland tørrgjær, vann og olje i en bakebolle. 
Ha i sammalt mel, salt og sukker og bland godt. 
Arbeid inn hvetemelet litt etter litt til deigen har blitt glatt og smidig. 
Pass på at deigen ikke blir for hard. 
Sett deigen lunt og la den heve i minst 1 time. 
Sett ovnen på 220 grader. 
Bak ut tre brød og sett dem på bakeplaten. 
Skjær noen snitt på skrå på toppen av hvert brød. 
La brødene heve ca 30 minutter. 
Sett brødene inn i ovnen. Skru ned varmen til 175 grader og la brødene steke i ca 30-35 minutter. (Eller til de er ferdig)
Du hører om brødet er ferdig hvis du banker på undersiden av brødet og det høres hult ut. 
Avkjøl brødene på rist.