hverdagslykke

onsdag 17. februar 2016

Levende mat

Spirene på kjøkkenbenken har spira ferdig og det er tid for litt levende mat med god smak og vakre farger. 
Jeg kjenner at jeg blir skikkelig glad og full av energi av å lage og spise mat der jeg har dyrket noen av ingrediensene selv. :-)
Deler oppskrift på dagens suppe, kjappe falafler og quinoa-salat. 

Paprikasuppe
Til 4 portioner. 
Dette er en herlig, smaksrik og varmende suppe. :-)

1 rød løk
1 fedd hvitløk
1/2 sellerirot
4 rød paprika
1/2 dl olje
1/2 liter vann
1 grønnsaksbuljong-terning
2dl spirede mungbønner
1dl spirede boghvete-frø (kan erstattes med spiret hvete eller mungbønner)
2ss hampefrø

Skrell og kutt løk og sellerirot i små terninger. Skrell og finhakk hvitløken. 
Varm oljen i en gryte og ha i løken, hvitløken og sellerirota. La det surre i oljen et par minutter til løken er blank og sellerirota begynner å bli myk. 
Kutt paprika i små biter og ha de i gryta sammen med vann og buljongterning. 
La det koke opp. Ha i spirer og hampefrø og mix suppen med en stavmikser eller i blender. 
Dryss gjerne over litt frisk koriander. 


Kjappe falafler
Dette er "super-matens" svar på fastfood. En kul liten rett som lett kan erstatte burgere og kjøttboller, servert sammen med god salat og tzatziki. 

Nok til 4 personer. 
En pakke ( 2 poser ) ferdig falaffelmix kjøpes i grønnsakbutikk. 
( denne mixen inneholder knuste kikerter og krydder )
Tilsett vann slik det står på pakken og la blandingen trekke litt. 
Tilsett ca 2dl spirede mungbønner og 
1dl spiret boghvete. 
Bland godt. 
Form små boller som stekes i olje, på middels varme, til de er gyldne og sprø. 


Quinoa-salat
Til 4 pers
2dl hvit quinoa skylles godt og kokes etter anvisning ( ca 15 minutter ) 
Ha gjerne litt buljong i vannet når quinoaen koker for mer smak. 

En god neve små salatblader legges i en salatbolle. 
2dl alfalfa-spirer
1dl kløverspirer
1dl reddikspirer
Press over saften fra 1/2 lime
Ha i grønnsaker etter ønske, f.eks
1/2 agurk i terninger
1 avocado i biter
Et beger små plommetomater
1 paprika i biter
Litt maiskorn  
Ha den ferdigkokte quinoaen oppi salaten og bland godt. 



torsdag 11. februar 2016

Vår på kjøkkenbenken

Dagene blir lysere og lengselen etter å se livet vende tilbake, se små grønne spirer og frø som vokser øker. 
Etter et kurs om urter og mat som medisin, på Tønsberg medisinske skole, ble jeg igjen minnet på gleden og nytten av å dyrke sine egne spirer. En liten mini-hage på kjøkkenbenken. Det gir både glede, nytte og spirer fulle av gode næringsstoffer, vitaminer, mineraler og masse livskraft. Dette er ting som kommer godt med etter en lang, mørk vinter. 
Spirer er utrolig rimlig å dyrke. Man kan  bruke litt store syltetøyglass, norgesglass el.l som spirebeholder. Gasbind over åpningen av glasset festes med en gummistrikk. 
Det finnes mange, mange ulike frø man kan spire og utvalget er stort i norske nettbutikker, f. Her: http://www.sanabona.no/nettbutikk/matvarer/22/spirefro.html
Men man kan også spire ting man kanskje allerede har i skuffen, f.eks linser, mungbønner, kikkerter, hvete eller quinoa. 

Hvordan?
Det er utrolig enkelt å spire. 
Til mitt prosjekt har jeg brukt utrolig "lettspirte" frø som alfalfa, mungbønner og boghvete. 
Ta ca 1-2ss frø i spirbeholderen. Skylle frøene godt. Fyll deretter på med mye  rent, kaldt vann. La frøene stå i bløt ca et døgn. 
Hell av vannet og skyll frøene. Sett glassene på skrå med åpningen ned slik at overflødig vann renner ut. (Et gammeldags oppvasstativ er fint å sette spireglassene i) La glassene stå lyst på kjøkkenbenken og skyll spirene 1-2 ganger daglig. Etter kort tid vil du se at frøene begynner å spire. Du velger selv når du syns de har spirt nok og er klare for spising. 

Grønn glede

Det begynner å bli lysere dager og det tunge sløret av vinterens mørke letter. 
Og selv med en litt plagsom forkjølelse i kroppen frister det med noe grønt og fresht. En smoothie av avokado, kiwi eple og litt spirer er forfriskende, full av næringsstoffer og vitaminer. Spirene gir litt ekstra mineraler og god livskraft til smoothien. 
Grønn supersmothie
1avocado
3kiwi
1/2dl eplemost ( kan sløyfes eller byttes med vann)
En håndfull alfalfa-spirer eller Kløverspirer. 

Skrell og kutt avocado og kiwi i biter. Ha dem i foodprossessoren sammen med spirer og eplemost. Mix til smoothien er glatt og kremet. 
Hell smoothien i et glass og pynt med litt spirer på toppen, gjerne litt kraftigere spirer som f. Eks reddikspirer, disse gir en krydret og god smak. 
 

mandag 8. februar 2016

God Grønnsaksgryte


Enkel og mettende Grønnsaksgryte. 
1 løk
3 fedd hvitløk
2dl røde linser
1 søtpotet
1/4 kålrabi
1/4 sellerirot
1 blomkål
1liter vann
2 buljongterninger (grønnsakbuljong)
1ts pastakrydder (krydderblanding)
2ss olje til steking. 

Skrell og kutt grønnsakene i små biter. 
Skrell og finkutt løk og hvitløk. 
Varm oljen i en gryte. Ha i løk og hvitløk. La det surre litt og ha i de røde linsene. La løken og linsene steke/ surre et par minutter. Ha i vann og buljongterninger. 
Når vannet har kokt opp har du i resten av grønnsakene. La gryta koke under lokk i ca 10 minutter. Nå er grønnsakene møre og linsene har blitt myke. 
Dryss over pastakrydder.