hverdagslykke

fredag 30. desember 2016

New Year - New You

.... eller kanskje du bare har lyst til å videreføre noe du allerede er flink til, noe du liker godt eller noe du har lyst til. 
Jeg har en stor interesse for mat, og har i mange år vært spesielt intressert i vegetar-mat, mat som er bærekraftig og god for kropp og sjel. 
Jeg tror virkelig at det vil være godt både for jorda, helsa og lommeboka og ta en skikkelig grønn uke innimellom. 
Min grønne uke vil strekke seg gjennom hele januar, og jeg håper du har lyst til å være med! 
Jeg starter med en ukes meny her, og alle oppskriftene til menyen ligger nedover i denne posten.
Alle oppskriftene er enkle og tar ca 30-50 minutter å lage. Oppskriftene er vegetariske, ikke vegansk, jeg har tenkt meg det som en middagsrett til 4 personer. Du kan selvsagt velge å ha to eller tre grønne dager i uka hvis du syns at en hel grønn uke er for mye.  Jeg håper dette kan bidra til at flere får lyst til å prøve litt grønn, god, enkel hverdags-mat og utvikle sin matglede.  Følg med her for flere ukemenyer i januar! Velkommen til grønn glede! 😊

 
 Gulrotsuppe
4 pers
1 løk
8 gulrøtter
2 poteter
1 liter vann + grønnsakbuljong (grønnsakskraft)
4 ss sesamfrø 
Rømme
Persille
Solsikkeolje til steking. 

Vask, skrell og kutt grønnsakene i biter. 
Surr løken i litt olje. Ha i potet og gulrot og la det surre ett minutt. Hell over grønnsakkraften. 
La det koke opp og kok i 5-10 minutter til grønnsakene er myke. 
Mos suppen med blender eller stavmikser. Tilsett mer grønnsakkraft / vann om nødvendig. 

Varm en panne og rist sesamfrøene til de er litt gyldne. Hakk persille. Server suppen med litt rømme, sesamfrø og hakket persille. 



Ratatouille i form
Til 4 pers:
 
4 store tomater
1 squash
1 aubergine 
2 gul løk
1 kinesisk hvitløk
1/2 ts salt
Pepper
1/2 ts tørket oregano
1 boks hakkede tomater
Frisk basilikum

Sett stekovnen på 200 grader. Smør en ildfast form. 
Skjær alle grønnsakene i tynne skiver. 
Legg aubergineskivene med salt imellom og la dem stå slik mens du skjærer resten av grønnsakene og lager tomatsausen. Finhakk hvitløk og surr den i litt olje. Hell over hakket tomat og ha i oregano, litt salt og pepper. 
Skyll og tørk av aubergineskivene. 
Sett grønnsakskivene om hverandre ned i den ildfaste formen. 
Hell tomatsausen over grønnsakene i formen. 
Stek grønnsakene i ca 30 minutter. 
Hakk frisk basilikum og dryss over før servering. 


Broccoli og potet i folie:
Til ca 4 pers
Ca 24 bittesmå poteter
1-2 bunter broccoli. 
En bit fersk parmesan ost. 
Salt ( gjerne maldonsalt )
Pepper
Frisk timian
1 kinesisk hvitløk
2 ss olje

Sett stekovnen på 180-200 grader. 
Del opp broccolien i buketter og del alle potetene i to. 
Finhakk hvitløk og timian. 
Legg potetene og broccolien på et stort ark aluminiumsfolie. Dryss over hvitløk, timian, salt og pepper og hell over oljen. Bland alt godt sammen og pakk grønnsakene godt inn i folien. Legg foliepakken i en ildfast form og stek i ca 20 minutter eller til poteten er myk. 
Dryss over revet parmesan før servering. 
Det er ekstra godt med tzatziki til denne retten. 


Ristede kikerter i naan brød
Til ca 4 pers
2 bokser hermetiske kikerter
1 ts garam masala 
Salt og pepper
2 dl yoghurt naturell
Frisk mynte
1/2 Agurk
4 Naan-brød
Salat 
2 store tomater

(Jeg har brukt ferdigkjøpte naan brød, men det går også an å bake selv. )
Finhakk eller riv agurken og klem ut litt av agurksaften. Finhakk 10-12 blader frisk mynte. Bland agurk og mynte i yoghurten. 
Kutt tomat og rødløk i tynne skiver. 
Sett på ovnen og varm nanbrødene etter anvisning. 
Hell av laken på kikertene og la dem renne av litt i en sil før steking. 
Varm litt olje i en panne. Hell i kikertene og dryss over krydderet, salt og pepper. Rist på pannen slik at ertene blir stekt på alle kanter. 
Fyll naan brødene med yoghurt-dressingen, kikerter, salat, tomat og rødløk. 


Quinoa-salat med quesadillas:
Til ca 4 personer 

2 dl Hvit Quinoa
2 rød paprika
2 avokado
1 agurk
3 stilker stangselleri
Frisk timian
2 ss olivenolje
1 ss balsamico
Salt og pepper

4 hvetetortillas
Revet ost

Skyll og kok quinoaen etter anvisningen. Avkjøl. 
Sett stekovnen på 200 grader. 
Skyll og kutt alle grønnsakene i små biter. 
Finhakk timian. 
Dryss timian salt og pepper over quinoaen og hell over olje og balsamico. Bland godt. 
Ha i alle de kuttede grønnsakene. 

Legg to hvetetortillas på en bakeplate. Ha på godt med revet ost og hakket timian. Legg de to andre tortillaene på toppen. 
Stek i ca 5 minutter eller til osten er smeltet. Del tortillaene i biter med en pizzaskjærer. 

Server salaten og tortillas med litt rømme til. 


Portobellosopp-fajitas:
Til ca 4 personer

8 hvetetortillas 
4 store portobellosopp
1 gul paprika
1 rød paprika 
1 grønn paprika
1 stor gul løk
2ss ferdigkjøpt eller hjemmelagd fajitas-krydder. 
1 kinesisk hvitløk
2 avocado
1/2 lime
Salt og pepper
Tomatsalsa (ferdigkjøpt eller hjemmelagd)
Rømme

Kutt sopp, paprika og løk i skiver. 
Finhakk hvitløken. 
Mos avokadoen og ha i 1/3 av hvitløken, saften av 1/2 lime litt salt og pepper. Sett til siden. 
Surr 2/3 av hvitløken i pannen. Stek soppen og ha i løk og tilslutt paprika. Dryss over fajitas-krydderet og bland godt. 
Varm tortilla-lefsene og server med rømme, avocadomos og tomatsalsa. 


Filo-grønnsakpai: 
Til ca 4 personer

En pakke frossne filo-ark. (vårrull-ark)
Olje/ smør til å smøre formen
6 egg
1 dl melk
2 dl revet ost. 
Salt og pepper
En pose frisk spinat
1 blomkål- hode
En purre
2-3 stilker stangselleri 
Frisk basilikum

Varm stekovnen til ca 175 grader. 
Smør en rund springform og legg i filoark. Først ett lag, pensle med litt olje imellom, så ett lag til, pensle med olje og så ett lag til. 
Filoarkene kan gjerne stå litt opp over kanten på formen. 
Kutt blomkålen i passe store biter. Kutt sellerien og purren i små biter og finhakk basilikum. 
Visp sammen egg, melk, salt og pepper og bland inn den finhakkede basilikumen. Ha i ost, purre og selleri i eggeblandingen. Legg blomkål og frisk spinat i formen. Hell over eggeblandingen.  
Stek i ca 40-45 minutter. 
Server gjerne med en god salat. 

lørdag 24. desember 2016

Rigtig god jul!

Nå har julefreden senket seg. Riktig god jul til alle mine venner!!❤️

fredag 23. desember 2016

22.desember - pakke pakker

Kanskje du er ferdig med å pakke alle dine julegaver? Eller kanskje du pakker inn noen nå i siste minutt? 
Jeg syns det er så gøy og koselig å pakke inn gavene jeg har kjøpt eller lagd til de jeg er glad i. 
Her er litt innpakningsinspirasjon. 

Jeg har en forkjærlighet for den enkle innpakningen. Ganske tradisjonelt, kanskje med et lite natur-innslag, en kongle en kvist eller et lite juleornament, kanskje et reinsdyr i tre eller et blankt hjerte. ❤️

Den typisk svenske med hvitt papir og lakkstempel minner meg om barndommens jul. 
Nå har vi pakket alle pakkene inn i vårt mobile hjem og reist på juleferie til de unge. Det blir en herlig julefeiring!
God lille julaften alle! 😘

onsdag 21. desember 2016

21.desember - julekort og pakkelapper og sånt...

I mange år har jeg vært en stor fan av Papirhobby. Jeg har lagd kort og merkelapper og minialbum og store album og gaveesker og kalendre .... Alt mulig i papir .... Denne gleden over å lage har også vært en liten bedrift ... De som kjenner meg gjennom papirhobbysammenheng vet at mange mønsterark og noen stempler ble produsert av meg i en periode.  
På kortet over er det bare Gudrun-design. Litt gammelt, litt nytt. 
Etter en lang pause har jeg blitt overtalt til å lage og selge stempelmotiver og slikt igjen .... Dette har resultert i en etsy butikk med digitale stempler og diverse printables. Det er også kort og merkelapper som er lett å skrive ut for alle og enhver. 
Ja, og da kom jeg til poenget .... Det jeg egentlig skulle skrive om idag, nemmelig julekort og sånt .... For hvor koselig er det ikke å få et skikkelig julekort, sånn i papir som noen har skrevet på. - med penn ! Det er så koselig! Hadde nesten glemt det ( eller, vel, det hadde jeg egentlig ikke .... ) helt til det dumpet ned etnydelig julekort i postkassen min. Lagd til meg med masse tid og kjærlighet og skrevet på med fin kulepennskrift - helt ekte - rett fra noen sitt hjerte -  til mitt. ❤️ 
Så, gled en venn med et kort eller en ekstra fin, hjertlig gavelapp. Lager du ikke selv - liker du de jeg har lagd og vil ha noe kjapt og greit , easy printable julekort og merkelapper finner du i min etsy butikk. https://www.etsy.com/no-en/shop/gudrunsdesign?ref=hdr_shop_menu 
Den største glede du kan ha det er å gjøre en annen glad. ❤️ kanskje det ikke skal mere til enn et julekort med en koselig hilsen ? 
❤️

fredag 16. desember 2016

Søtt og godt.

  1. Idag har jeg puslet med å lage litt ulike søtsaker til oss selv og som gaver. 
    Jeg har lagd brente mandler, som er en klassiker her hos oss. Jeg har prøvd en ny oppskrift på saltede karameller 
    ( denne oppskriften er fantastisk! ) 
    Jeg har også lagd en omgang kolakaker. 
    Jeg pleier å pakke de spiselige gavene i celofanposer, glasskrukker eller små bokser. Det er koselig å gi bort noe hjemmelagd. :-)

    Du får oppskriftene på brente mandler og saltede Fløtekarameller her:


    Brente mandler:
    500 g mandler
    200 g melis 
    1,5 dl vann

    1. Kok opp mandler, melis og vann og la vannet koke inn.

  2. Brente mandler

    2. Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».

  3. Brente mandler

    3. Skru opp varmen på plata og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gyllen farge. Rør godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir svartbrent.

  4. Brente mandler

    4. Hell mandlene utover smurt plate og del de fra hverandre før de blir helt kalde.


  5.                                  ❤️

Saltede karameller

113 gram smør

120 ml kremfløte

3 ss vann

60 ml sirup

200 grams sukker. ( ta gjerne 1/3 brunt sukker)

1/2 ts  flaked havsalt / maldonsalt

Framgangsmåte: 

1. Smelt smør forsiktig i en kjele og tilsett fløten. Sett til side. 


2. I en annen kjele blander du sirup og vann og varmer det opp slik at stripen løser seg opp i vannet. Tilsett sukkeret. Kok opp uten å røre noe særlig i sukkeret. 

3. Når sukkerblandingen har nådd 160 grader tilsetter du 1/6 av smør- og-fløte-blandingen. Rør litt slik at det blander seg in. 

4. Tilsett forsiktig litt og litt av fløteblandongen og rør litt slik at det ikke koker over. 


5. La blandingen koke videre i 5-10 minutter til den har nådd ca 118 grader eller du kan ta kuleprøve. ( hvis du drypper en dråpe karamell i et glass isvann vil dråpen la seg rulle til en kule )


6. Hell karamellblandingen i en form dekket med bakepapir. Dryss over litt havsalt og la den avkjøle seg helt. 

7. Når karamellen er kald kutter du den i passe biter. 


8. Jeg pleier å pakke karamellene inn i brunt bakepapir, men du kan bruke frysefolie, celofan eller det du syns er greiest. 

 

torsdag 15. desember 2016

15.desember - hjemmestrikka julestrømper


Jeg fant disse skjønne julestrømpene på Pinterest og ble superinspirert. 
Tenk så hyggelig å kunne overraske familien med noe ekstra godt i hjemmestrikket julestrømpe. 

Jeg har lagd min egen oppskrift og lagd mønster på stjerne og juletre inspirert av strømpene på bildet. Det er altså ikke samsvar mellom bilde og tekst. Mine er ikke ferdig strikket. ;-) men min hjemmesnekra oppskrift og mønster følger her:


Julestrømpe:

Garn: f.eks Sandnes fritidsgarn
Rød og hvit
Pinne 5 1/2 eller 6

Legg opp 44 m. 
Strikk rundt vrangbord 2r 2 vr, ca 3cm. 
Strikk videre glattstrikk. 
Strikk det mønsteret du måtte ønske på din julestrømpe, striper, stjerner eller juletrær. Det går også an å strikke ensfarget. 
Når sokken måler ca 20-25 cm fra toppen starter du hæl-felling. 
Du lager hælen slik du er mest komfortabel med. Jeg foreslår slik:

Sett av halvparten av maskene og strikk nå over kun de 22 maskene som er bak på sokken. 
Rad 1: strikk 21m rett. Sett siste masken på en pinne uten å strikke den. Snu. 
Rad 2: Strikk 20m vr, sett siste m på en pinne uten å strikke den. Snu. 
Fortsett slik med en og en maske mindre strikket og en og en mer på pinnene med ustrikkede masker i hver ende, for hver rad. 
Strikk slik til det er 8 m igjen som du strikker. 
Ta nå opp en og en maske for hver rad du strikker, fra de ustrikkede maskene. 
Rad 1: strikk 9. Snu.
Rad 2: strikk 10. Snu. 
Rad 3 strikk 11. Snu
Og så videre. 
Når alle maskene er strikket fortsetter du å strikke rundt på foten til litt før ønsket lengde. 
Fell til tå. 
Sett et merke i hver side. 
Strikk til 3m før merket. strikk 2 r sm, 2r, 2 vridd rett sammen. Fortsett slik til det er 8m igjen. Trekk en tråd gjennom de siste maskene og fest godt. 

Vil du ha en god forklaring finnes det beskrivelse av tre ulike hæl- fellinger  og sokkeoppskrifter her:
http://formingstuppa.blogspot.no/2013/07/sokker-helt-enkelt.html?m=1




tirsdag 13. desember 2016

13. Desember - Lucia-dagen

Riktig riktig god Lucia-dag til alle. 
For meg er dette en dag som skal være full av lys og duften av gode, nystekte lussekatter. 
Det er gjerne barna som får feire denne dagen i barnehagen og på skole, men også vi voksne kan unne oss litt ekstra godt, litt ekstra kos og litt ekstra lys i mørket denne vinterdagen midt i desember. 
Oppskrift på gode lussekatter kommer her:

LUSSEKATTER

150 gramSmør
5 desiliterMelk eller vann
50 gramgjær
1 gramsafran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 gramsukker
½ teskjesalt
2 teskjekardemomme
13 desiliterhvetemel (ca.)

PENSLING OG PYNT:

1 stksammenvispet egg
(1 desiliterrosiner)

FRAMGANGSMÅTE:

  1. Smelt smør og tilsett melk/vann. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne smørblandingen. Bland i resten av væsken.
  2. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran og mel til deigen er passe fast. La deigen heve på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.  
  3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.
  4. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.
  5. Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 - 8 minutter til de blir gylne.                          



Blomstrende desember


Juleblomster syns jeg personlig er den aller fineste julepynten - helt enkelt. Det er liksom noe helt fantastisk med blomster og liv midt på vinteren og i den mørkeste årstiden. 

Mine favoritter er tulipaner - ikke noe julebord dekket uten tulipaner eller den høyreiste, vakre amaryllisen. Men også de skjønne, velduftende sviblene har en spesiell plass i hjertet mitt. 

 

Å ta inn røde bær som fortsatt sitter på bare kvister er også skikkelig dekorativt. Det er mange ting man kan finne i hagen og naturen under snøen, på tross av frost og mørke. Det finnes både urter og eviggrønne planter som stadig lever og som gjerne kan komme inn og lage fin, naturlig julepynt. 

Julerosa, et sart, nydelig lite vidunder. Hvem kan vel ikke elske denne nydelige, lille planten. Planter er også tradisjonelle, koselige julehilsener til venner og kjente. 

Bare fantasien setter grenser for hvordan vi kan pynte opp hjemmet med blomster og planter til jul. Bli inspirert! ❤️






Noen av bildene er lånt.