hverdagslykke

mandag 19. juni 2017

Vannkefir - sprudlende gøy

 
Alle dere som følger med her på bloggen min vet at jeg har vært en begeistret kombucha-brygger en god stund nå etter at jeg var så heldig å få en scoby (kombucha-kultur) fra noen venner. Kombucha er en herlig, god, probiotisk drikke som er godt for magen.  Dessuten er det kjempegøy å lage. Du kan finne mer om hvordan du brygger din egen HER

Og nå har jeg altså utvidet utvalget av hjemmelagde drikker til å omfatte ingefær-turmeric-soda ( under brygging ) og VANNKEFIR.  

Vannkefir har jeg hatt lyst til å prøve en god stund, og endelig fikk jeg vannkefirfrø og grundig oppskrift fra min snille mor, som hadde fått det av noen hun kjenner. 
 

Jeg har sett at venner har brygget de herligste, sprudlende fruktdrikker med vannkefir, og jeg tenkte at dette må jeg virkelig prøve. 

Vannkefir dannes også av en bakteriekultur som ser ut som små, hvite korn. Disse 'spiser' sukker og omdanner det til fine probiotiske bakterier som er bra for mage, tarm og fordøyelsen. 

Her er oppskrift til vanlig vannkefir som jeg fikk av mor:
VANNKEFIR 
 Du trenger  et stort glass som rommer minst 1 liter og en finmasket plastsil . 
 Bruk plastredskap! 
 -  ca 2 ss  kefirkorn 
 -  3  tørkede fiken, aprikoser eller en liten neve rosiner. Viktig 
     bruk økologiske (usvovlede) 
 -  4 ss rårørsukker, lønnesirup, kokosblomstsukker eller Sucanat 
 - 1 skive økologisk sitron  (om du bruker vanlig sitron sløyf skallet ) 
 -  1 liter  vann


 
Fremgangsmåte: 
 1.  Løs opp sukkeret i vannet og tillsett kefirkorn, sitron og tørket 
     frukt. 
 2.  Sett på lokk uten strikk  (kefiren produserer kullsyre og hvis glasset er helt tett kan det eksplodere. Slipp ut litt trykk avogtil) 
 3.  La stå på benken i  24 - 48 timer.    (Jo lengre den står, jo 
     mindre søt blir vannet) 
 4.  Sil av saften.           Kast sitron og tørket frukt, og skyll 
     kefirkorna i  +35  C. 
 5.  Du kan nå lage nytt kefirvann eller plassere kifirkorn i i 
     sukkervann i  kjøleskapet i  2 - 3  uker. 
 Kefirkorna lager best kefirvann om de er i sving hele tiden.


  Om du ønsker annen smak kan du etter kefirvannet er ferdg tilsette

  frukt eller  bær  foreksempel  bringebær, mango eller blåbær.

  La det stå i  6- 12 timer til.


Lykke til.     


         Kjærlig hilsen fra din mor Ingbritt

 
Når min vannkefir var ferdig blandet jeg 3 dl ferdig vannkefir med 400g frosne blåbær og 1ss brunt sukker i blenderen og kjørte dette til en helt finmost 'suppe'. 
Denne helte jeg tilbake oppi den store krukken der jeg oppbevarer min ferdige vannkefir. Jeg blandet blåbær og vannkefir og lot det stå på benken og etterfermentere. 
Dette kan også gjøres på flasker. 
La drikken stå på benken ca 24 timer for etterfermentering. Det vil nå danne seg mer kullsyre. Pass på å lette litt på korkene i flaskene slik st trykket ikke blir for stort. 

 

Jeg har også lagd en nydelig bringebær-kefir. 
Her har jeg fylt blenderen med:
400g bringebær, 
6 ss sukker 
1,5 liter vann

Og kjørt dette til en fin saft. 

Jeg helte det hele i en sto krukke og tilsatte 3ss vannkefirfrø. 

Fermenteres på benken ca 24 timer. 
Fyll på flasker og sett i kjøleskap. 

Ferdig vannkefir-drikker bør oppbevares i kjøleskapet. - men jeg lover, de blir der ikke lenge! 😊😊
Nytes kald.  
Dette er en herlig sommerdrikk for store og små. 
😊

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar