hverdagslykke

torsdag 11. januar 2018

Skeptikerens guide til eteriske oljerEn skeptikers guide til eteriske oljer og hvordan de virker. :-) Litt humoristisk, forhåpentligvis saklige og opplysende og med skjevt blikk og inspirert av min litt skeptiske, men absolutt ikke helt ualternative eller upåvirkelige venn, har jeg prøvd å skrive dette, som er min skeptiker-guide til eteriske oljer. Fokuset er på hva eteriske oljer er, hvordan eteriske oljer virker .... eller OM de virker. 😉
Jeg er sikker på at mange av dere sitter på gjerdet og betrakter eteriske-oljer-sirkuset fra sidelinjen og lurer på hva dette egentlig dreier seg om. Er det bare humbug? Er det noe bare de mest alternative hippiene driver med eller virker det faktisk? Kanskje det virker LITT?  

Det er ikke bare bare å hoppe på vogna og bli med på noe man ikke er helt sikker på. Men de modigste vil kanskje bare slenge seg på og håpe på det beste. 😊 'det kan vel ikke skade'. 

 

Det er så mye motstridende informasjon, udokumenterte synsinger både for og imot og det kan være vanskelig å orientere seg. 


Her er noen spørsmål jeg tenker min skeptiker kanskje vil ha svar på:

  • Har eteriske oljer virkelig effekt? 
  • Virker de og i så fall HVORDAN?
  • Er det bare kvakksalveri og humbug?
  • Hvorfor er det ikke gjort flere studier og forskning dersom de faktisk virker?
  • Hva med sikkerhet? Er alt som er naturlig giftfritt? 
  • Hvordan kan jeg finne ut av all den motstridende informasjonen og forvirringen rundt renhet og betegnelser?
Skeptikeren ønsker seg klare svar. Ikke noe visvas med ord og uttrykk som ikke kan slås opp på Google og dokumenteres. 

Samtidig tror jeg skeptikeren innerst inne - bak den skeptiske fasaden - ønsker at det skal virke. Ønsker et mer naturlig, giftfritt liv, men ønsker så absolutt ikke å bruke masse tid og penger på noe som ikke virker.   
Her starter reisen

Min skeptiker har blitt tilegnet noen flasker med utvalgte eteriske oljer, for energi, for luftveiene og for avslapning. Men virker de egentlig? 

Skeptikeren: "dette er nok bare placebo-effekt". 

Meg: "ok, la oss si det, men placebo virker også! " 😂 "men husk at det kan være mer ved de duftende dråpene i de små flaskene enn det kan virke som ved første øyekast😉

Skeptikeren har fått en flaske badeskum med lavendel. 

"Ja, et varmt bad med lavendel ER AVSLAPPENDE!" 💦😊men hvorfor?
Bli med skeptikeren og meg og dykk ned på en liten reise inn i de eteriske oljenes verden. Du vil sannsynligvis bli stående igjen med mange spørsmål og bare noen svar. Ikke alt kan dokumenteres og noe vil være basert på praktisk erfaring framfor teoretisk forskning, men det jeg deler er ærlig og "rett fra levra" og basert på egne og andres erfaringer og kunnskaper. 

Målet er ikke å gjøre skeptikeren eller deg som leser dette til en ekspert eller doktor i eteriske oljer, men kanskje gi dere litt bakgrunnskunnskap og grunnlag til å ta egne velinformerte valg og vite hvilke skeptiske spørsmål du skal stille videre. Hva er eteriske oljer? 

Eteriske oljer er væske destillert eller kaldpresset fra blader, blomster, frukt, bær, bark, røtter og kvae fra planter. Eteriske oljer kan karakteriseres som plantenes livsessens og deres immunforsvar. Plantens eteriske olje skal inneholde alt planten trenger for å holde seg frisk, leve og vokse. 

En eterisk olje er ikke en olje med fettsyre-binding slik som vegetabilske oljer som f.eks olivenolje eller mandelolje, men er kraftfull, aromatisk og flyktig. Den fordamper lett. En eterisk olje har de aromatiske og kjemiske sammensetningene som planten den kommer fra. 


Eteriske oljer har hver sin unike sammensetning, er svært komplekse og kan inneholde flere hundre kjemiske sammensetninger som  terpener, estere, oxider, alkoholer, fenoler, ketoner, og  aldehyd. For eksempel: 

Lavendel eterisk olje inneholder 40% linalyl acetat som er et ester. 


Hvis du tar deg tid til å undersøke  hva linalyl acetat er, vil du raskt forstå hvorfor lavendel kan ha god virkning på avslapning og søvn og i tillegg også på sesong-betont luftforurensning og pollen-problematikk. ! husk; eteriske oljer er ikke medisin! 

Eteriske oljer kan lindre men kan ikke erstatte medisin ved sykdom!  (Det er ikke lov, ihht 'FDA regulations' EU-direktiv om naturmedisin eller statens legemiddeltilsyn å hevde at udokumenterte midler har medisinsk virkning på sykdom. )  

Hvis du har en alvorlig sykdom eller alvorlige plager er det viktig at du oppsøker medisinsk hjelp!! Ikke bruk eteriske oljer som medisin uten tilsyn av helsepersonell. 


Så, når skeptikeren ser på meg, med litt triumferende blikk og et snev av seier i stemmen - når jeg kommer fra fastlegen med resept på "konvensjonell" medisin og sier til meg: "jaja, ikke alt kan kureres med ' naturmedisin'"  (aka eteriske oljer og Ningxia red juice i mitt tilfelle) Ja, så har skeptikeren helt rett. 

Det er viktig å oppsøke hjelp og få medisiner dersom man trenger det. 

Skolemedisinen har mye for seg! Det handler ikke om enten eller - men heller både óg. Det beste fra begge verdener. 

Snakk med din lege og spør om eteriske oljer. Kanskje de faktisk vil stille seg svært positive til dette som et naturlig og 'ufarlig' alternativ i endel tilfeller. Les deg opp!

Hvis du virkelig vil vite vitenskapen og historien bak eteriske oljer på en saklig og nøyaktig måte finnes det god fordypning i for eksempel denne boka, https://www.discoverlsp.com/all-books/7th-edition-essential-oil-pocket-reference.html eller andre seriøse kilder om eteriske oljer og aromaterapi. Det er viktig å være en 'skeptiker' og at de som nyttegjøre seg av eteriske oljer tilegner seg god kunnskap om de oljene de til enhver tid bruker.  Les og lær!

Hvordan virker eteriske oljer?


Eteriske oljer virker på flere områder. 

De kan virke aromatisk, gjennom duft, de kan tas opp gjennom huden og de kan brukes innvortes. Slik kan virkestoffene i de eteriske oljene fraktes dit i kroppen der de trengs mest. 


I den alternative medisinen vil man kalle mange eteriske oljer for adaptogener. Stoffer som gjør seg nyttige der de trengs og på den måten det er nyttig i kroppen og som støtter opp om våre vitale funksjoner.Vi kan enkelt si at  det tar 20 sekunder fra du innhallerer en eterisk olje til den har nådd duftsentret, det limbiske systemet i hjernen og startet å virke.


Det tar 2 minutter fra oljen er påført huden til den har nådd blodstrømmen. 


Det tar 20 minutter før den eteriske oljen påvirker og virker på de cellene i kroppen der de trengs. 


Det finnes dessverre ikke store menger med nøye og metodisk akademisk moderne forskning på eteriske oljer og deres virkning. 

De fleste studier jeg til nå har sett viser til aromatisk, utvortes bruk og aromaterapi og deres effekt på humør / oppstemthet og avslappethet, påvirkning av hormoner og følelser hos syke pasienter, pasienter med demens, depresjon og andre plager. 

Det er også gjort endel mindre undersøkelser blant elever og studenter på eteriske oljer brukt for å øke fokus, hukommelse og konsentrasjon. 
Det vi kan si, med sikkerhet er at eteriske oljer har vært brukt av menneskeheten gjennom tusenvis av år på grunn av sine aromatiske og medisinske virkninger. 

Mange av dagens medisiner er basert på virkestoffer som finnes i planter og eteriske oljer. 


Det finnes tre veier/ metoder for bruk av eteriske oljer. Den Tyske metoden som er via innhallering, den franske metoden som er bruk av eteriske oljer innvortes, der oljene brukes i vann, honning, te eller kapsler og svelges. 

Den engelske metoden der eteriske oljer blandes med vegetabilske, nøytrale oljer og brukes til massasje og på vitaflex punker f.eks under føttene. Aroma

Eteriske oljer er satt sammen av molekyler som lett absorberes både gjennom duft men også gjennom huden og blodstrømmen i kroppen.Når du kjenner duften av en eterisk olje vil receptor cellene i duftsenteret sende signaler til det limbiske systemet i hjernen. Her vil det påvirke hukommelse, humør og følelser. Det er også knyttet til funksjoner som regulerer blodtrykk, hjerterytme, pust, hormonbalanse og mye mer. 

Så, når min skeptiske venn bader i sitt lavendelbad vil altså receptorcellene i hjernen sende signaler til det limbiske systemet og skeptikeren vil faktisk føle seg mer rolig og avslappet. 


Eteriske oljer kan med fordel innhalleres rett fra flasken, brukes i diffuser, i diffuserkjede i roomspray eller et par dråper i håndflatene, gni godt sammen og pust inn duften av den eteriske oljen. Absorbering. 

Når eteriske oljer blir tatt opp gjennom huden eller lungene binder de seg med kroppens blod og væsker og blir fraktet rundt i kroppen der de kan virke på cellenivå og støtte kroppens funksjoner, for eksempel immunforsvaret. 


De fleste eteriske oljer er svært kraftfulle, og på grunn av sin flyktige natur bør de fortynnes med nøytral vegetabilsk olje før den påføres huden. Dette gjør både at den eteriske oljen holder seg på huden og trekker inn i kroppen for å kunne virke der og ikke bare fordampe, og at den eteriske oljen ikke blir for sterk og brenner eller svir der den påføres. 


Blir huden irritert 'vask' huden med nøytral olje (ikke vann!!) for å vaske vekk den eteriske oljen. 


Utvortes kan eteriske oljer med fordel brukes med nøytral olje til massasje, til hudpleie, sammen med olje eller epsom salt i badet, som kompresser, ved raidrop technique, ved acupressur fotsoneterapi og annet. Innvortes

Eteriske oljer kan i mange tilfeller brukes innvortes. Dette er et omdiskutert tema og krever svært god kunnskap om hver enkelt olje og dosering. Eteriske oljer kan ha mange gode effekter på fordøyelsen og fungere godt og bli tatt opp gjennom mage og tarmsystemet. 

I tillegg har mange eteriske oljer en meget god smak og aroma. 

Peppermynte har for eksempel både en god smak, virker beroligende og regulerende på fordøyelsen og oppkvikkende på humøret. 

Husk at eteriske oljer har mangedoblet virkning, aroma og smak i forhold til hvordan de er i planteform. 

Det vil si at når du bruker timian eterisk olje er den svært svært kraftig og har mer enn 50 ganger mer smak og virkning enn om du bruker frisk timian i f.eks mat. 

Kun en dråpe er nok!
Hvordan bruker jeg eteriske oljer?

Skeptikeren funderer på hvordan i all verden det går an å få brukt alle disse eteriske oljene. Det er jo ikke mulig å få tid til annet dersom man hele tiden skal fylle i diffuser, dampe og smøre og massere. Det kan kanskje bli både slitsomt, travelt og for mye av det gode. 


Som sagt. Eteriske oljer virker altså både aromatisk gjennom duften og helt 'matrielt'  gjennom opptak i kroppens blodbaner.  

Hvordan du velger å bruke dine eteriske oljer er litt opp til deg selv, hva du etterhvert vil foretrekke, og litt avhengig av hvaslags virkning du ønsker av den eteriske oljen. 


Sitron eterisk olje virker for eksempel oppkvikkende og oppløftende på humøret dersom den diffuses i en diffuser/ humidifier. Hvis den samme sitronoljen dryppes en dråpe i et glass som fylles med vann og drikkes, har oljen en mengde antioksidanter, c-vitaminer og immunstøttende virkning. 

Det kan altså være fint å kombinere to ulike metoder for best nytte.  


For å komme igang med bruk av sine eteriske oljer er det smart å skynde seg langsomt. 

Ikke bruk for mye eller for mange eteriske oljer av gangen. 

Prøv ut en eller to av gangen og kjenn på virkningen. En kald-damp-diffuser er kostbar men definitivt en av de beste og helt ufarlige måtene å bruke eteriske oljer på. 

Du sprer duften i rommet, har glede av den aromatiske effekten, noen eteriske oljer vil være med å fjerne uønsket luftforurensing og i tillegg gir du litt fuktighet til tørr inneluft. 


Diffuser kan med fordel brukes både på kontor, arbeidsplass og i mange rom i hjemmet. 


Du kan også ha på deg ditt eget diffuser-smykke. Da har du med deg din favoritt-eterisk-olje hele dagen. 


Lag din egen room-spray. I en sprayflaske med rent vann drypper du i noen dråper eterisk olje. Rist godt og spray rundt i rommet for frisk god duft og fin aromatisk effekt. 


Fine blandinger i starten kan være

Thieves og lemon for ren, oppfriskende og oppkvikkende effekt. Disse er også gode å bruke i forkjølelsestider og for å rense lufta. Thieves inneholder rosmarin som er oppkvikkende, så dette er ingen typisk kvelds-blanding. 

Peppermint og Lemon for en skikkelig løftene og oppkvikkende 'glad' effekt. Kan gjerne brukes når ettermiddags-slappheten kommer sigende. 

Lavender og frankincense  for en beroligende og avslappende duft. 


RC og peppermint (eller pan away) for forkjølelse og tette luftveier og for hodepine. 


For enkel og kjapp bruk utvortes finnes det ferdig-blandede flasker med roll-on-tupp. Disse er utrolig enkle å ha med og bruke. De er ferdig utblandet og kan rulles rett på huden. 

Du kan også lage dine egne favoritt-blandinger i tomme roll-on flasker. 


Bruk utblandet eterisk olje som parfyme eller som skjegg-olje for menn. Du finner mange ideer her: 

http://gudruns-blog.blogspot.no/2017/12/4-desember.html?m=1 Noen dråper eterisk olje under føttene kan gi utrolig god virkning. Oljen trekker gjennom huden og transporteres inn i kroppen. 

Noen dråper thieves under føttene i forkjølelsestider hjelper immunforsvaret. 


Bland eterisk olje i epsom-salt eller duftfritt badeskum/dusjsåpe og bruk det i badet. 


Vil du innlemme dine eteriske oljer i kostholdet kan du starte dagen med en dråpe sitron eller appelsin eterisk olje i et glass og fylle opp med vann. Det gir både god smak på vannet og ekstra antioksidanter og vitaminer. 


Lag din egen munnskyll med vann og en dråpe thieves eller peppermynte. Godt for halsen og frisk pust på kjøpet. 


Man kan også lage sine egne peppermyntedrops eller drops med thieves smak. 


Etterhvert som du blir mer avansert kan du ha en dråpe oregano-olje i salatdressingen. En dråpe basilikum-olje i tomatsuppe eller en dråpe sitron-olje i muffins-deigen. 

Det er bare å prøve og utforske en ny verden av muligheter. 

Men husk: bare EN dråpe er nok!! Eteriske oljer er kraftige saker. 😉Til rengjøring

Eteriske oljer kan inneha antiseptiske og rensende stoffer. De egner seg godt til alternativ og giftfri rengjøring. 

Har du ikke tilgang på vann er to dråper thieves i hendene et godt alternativ. 


Vask kjøkkenfjøla giftfritt med noen dråper thieves eller sitron eterisk olje i en sprayflaske.  


Fjern fettlaget i dusjen med natron og noen dråper sitron eterisk olje. 

Gni det på og la det sitte noen minutter. 


Det finnes en mengde tips til naturlig og fin bruk av eteriske oljer i hjemmet. Sikkerhet. 

Duft og oppfattelsen av duft og ulike lukter er svært individuell. Det som lukter godt for noen kan lukte ubehagelig for andre. 

Det finnes også mennesker som er svært sensitive for lukt, så det er viktig å ta hensyn! 

Det fine med eteriske oljer er at de er helt naturlige og ikke skadelige eller på samme måte allergiframkallende som syntetisk framstilt parfyme og duft. Husk at baby, små barn, gravide og folk med duftsensitivitet kan reagere kraftigere på enkelte eteriske oljer.  Det er viktig å lese nøye før bruk og bruke de eteriske oljene godt utblandet. Baby og små barn bør bare ha 1/10 av hva et voksent menneske bruker. 

Gravide bør holde seg unna enkelte oljer, men kan ha riktig god nytte av andre eteriske oljer. Det er viktig å lese og rådføre seg med de som kan det. 


Endel av våre husdyr, for eksempel hunder og hester kan ha god nytte av eteriske oljer. 

Det kan katter også, men noen eteriske oljer kan være uheldige og giftige for dem. En katt er mer sensitiv og kan ikke absorbere alle stoffene. Vær forsiktig. Ikke påfør katten noe den ikke liker. Ikke gni eteriske oljer i pelsen deres og la den alltid ha mulighet til å kunne gå vekk fra rom med en diffuser. Alt som er naturlig er ikke giftfritt

Det finnes giftige planter, og for stor dose av eteriske oljer eller overdosering kan gi reaksjon. 


Det er altså viltig at man vet hva man driver med. 


Føler du deg uvel, slapp eller svimmel ved diffusing, skru av diffuseren og drikk godt med vann. 


Får du ubehag på huden av eterisk olje bør du "vaske" huden med nøytral olje, f.eks mandelolje eller kokkosolje. Har kvalitet noe å si?

Kvaliteten på eteriske oljer er svært viktig! Jeg har skrevet en egen artikkel om kvalitet her: http://gudruns-blog.blogspot.no/2018/01/top-10-grunner-til-velge-young-living.html?m=1


I og med at planten og plantedeler presses eller destilleres for å lage eterisk olje er det utrolig viktig at planten ikke inneholder giftstoffer eller forurensning fra for eksempel sprøytemidler, luftforurensing eller kunstgjødsel. 

Det er også av største viktighet at det faktisk er den riktige planten, at den ikke er en avart eller er genmodifisert. 


For eksempel:

Ekte lavendel eterisk olje skal være laget av lavandula angustifolia ikke lavandin.


Det er også utrolig viktig at plantens gode egenskaper beholdes og ikke ødelegges ved for høy Tempratur eller for høyt trykk. Rene Eteriske oljer av høyeste kvalitet bør være merket på flasken med sitt latinske plantenavn, de bør kunne spores tilbake til hvor og hvordan de er dyrket. De bør være dyrket på biodynamisk eller økologisk metode uten bruk av giftige sprøytemidler. 


Er oljen destillert er det viktig at dette har foregått på riktig måte, på riktig Tempratur og i beholdere av rustfritt stål som ikke avgir metaller eller forurenser den ferdige eteriske oljen. 


Det er viktig at den eteriske oljen du bruker er 1.destillasjon at den er av terapeutisk grad og at den ikke er tilsatt noen syntetiske tilsetningsstoffer. 


Rene eteriske oljer er kostbare, men det er UTROLIG VIKTIG å bruke eteriske oljer av god kvalitet. 

Billige eteriske oljer og syntetiske duftoljer kan gjøre skade på kroppen istedenfor nytte. Så igjen; les! Undersøk! Finn ut hvor dine eteriske oljer kommer fra og om du kan spore dem helt tilbake til frø. 

Renhet er viktig!! 

Husk at mange som utgir seg for å være 100% rene ikke er det. Det er faktisk ikke noe kontroll-organ som tar vare på eller passer på betegnelsene her. 
På den annen side: brukt med fornuft, i små mengder og utblandet i nøytral olje eller brukt i diffuser kan ikke rene eteriske oljer gjøre skade. Kun nytte. 

 
Humbug?

Jeg håper nå, etter litt lesing at skeptikeren kanskje er litt mer opplyst, og kanskje ikke så skeptisk. Jeg håper også at mine forklaringer kan ha vist at eteriske oljer innehar en mengde stoffer som påvirker både hjernen og kroppen. 

Konklusjonen må altså være: eteriske oljer er ikke humbug. De har virkestoffer som faktisk virker. 


Men som med alle natur-preparater finnes det grupper som hevder at dette er det eneste rette, og at akkurat disse eteriske oljene hjelper mot ALT. Ta det med en klype salt. La de mest begeistrede få beholde begeistringen sin, finn fram dine trygge kilder, les, forsk deg fram og ta det i ditt tempo. 


Eteriske oljer er ikke magi, det er ikke medisin og de kan ikke løse alle verdens-problemene. 

MEN, de kan hjelpe deg til et litt mer naturlig, velduftende liv og kanskje heve humøret, øke konsentrasjonen, øke energinivået, bedre vonde og spente muskler, lindre stress, være gode for huden, lukte godt, holde huset rent og duftende, la deg føle deg mer avslappet og kanskje sove litt bedre. Skeptikeren spør stadig om hvorfor alle de fine virkningene av eteriske oljer er så lite dokumentert. 

Noen svar har jeg gitt, men ett svar (eller to) har jeg utelatt så lagt. 

Det er dessverre slik her i Norge at dersom et naturpreparat har dokumentert virkning vil det komme inn under lovverk om legemiddel. Det vil komme inn under strenge krav og forbys eller ev. reseptbelegges. Dette er uheldig for både legemiddelindustrien (som da eventuelt vil få en konkurrent) og for oss som elsker eteriske oljer. Eteriske oljer som har dokumentert effekt vil som regel forbys før de eventuelt dukker opp som legemiddel. 

Så, slå deg til ro med at det mangler dokumentasjon og forskning. Dette er naturens gave, det må prøves og feiles og brukes sunt fornuft, slik er det bare. Skeptikeren smiler litt idet jeg sier at skeptikeren er den mest ualternative jeg vet om ... og finner fram en flaske kombucha for å blidgjøre meg og få meg til å forstå at alt håp om en naturlig livsstil ikke er ute. 😊 


Vær en skeptiker! 

Det er fint og viktig å være en skeptiker av og til. Det er viktig å stille spørsmål, lære nytt og komme videre. 


Jeg håper at du som har lest dette har fått litt ny kunnskap og nye innspill og kanskje fått lyst til å prøve ut livet med eteriske oljer og muligheten til å leve et renere, giftfritt liv. 
Er du intressert i å prøve? 


Har du lyst til å prøve ditt eget starter kit med eteriske oljer og diffuser? 

Du kan enkelt bestille ditt kit her: 

https://www.youngliving.com/vo/#/signup/start?sponsorid=3789556&enrollerid=3789556Du kan lese mer om eteriske oljer, Young Living, kvalitet og hvordan du bestiller her: 

http://gudruns-blog.blogspot.no/2017/06/start-din-reise-til-et-renere-liv.html?m=1


Du kan også få mange tips og råd på min Facebook-side: 

https://m.facebook.com/naturligvisyounglivingnor/


Følg meg gjerne på Instagram: @gudrun.naturligvisKontakt meg dersom det er noe du lurer på eller hvis du trenger råd og veiledning for å komme igang med eteriske oljer. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar