hverdagslykke

søndag 11. mars 2018

Hjemmelagd meisebolle og hvordan gjøre det godt for småfugleneDet er 11.mars.  Det snør fortsatt. Små, harde snøkrystaller fyker rundt hushjørnene. 

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men selv er jeg ganske glad i alle årstidene. Jeg liker vinter og snø, jeg liker herlig sommer med sol og varme, fargerik høst og regn og sølepytter .... og jeg elsker VÅREN.  Når småfuglene kommer fram, når solen begynner å varme, når det drypper fra takene, når snøen smelter og de første vårblomstene titter fram. 


*bilde lånt fra bloggen equilibrio http://decarlicris.blogspot.no *

De siste dagene - ukene - har det vært stor aktivitet blandt småfuglene i hagen utenfor huset mitt. Jeg tror de også savner vår og varmere vær nå. 

I fuglehuset på veggen er blåmeisen ivrig igang med oppussing, hakkespetten holder på i stolpene langs veien, spettmeiser løper opp-ned langs trestammene og kjøttmeisen er ivrig i bjørk, furu og syrinbusker. Ekornet driver med sitt . 
Iblant dukker kråka opp og holder oppsyn med det hele. 
Jeg kan ikke la vær å tenke at det må være tøft å være liten fugl ute i denne vinterkulda. For uansett hvordan vi ser på det og uansett hvor mye vi ønsker at det er vår snart så er det en halv meter snø ute og mange minusgrader. Jeg fyller fuglebrettet med solsikkefrø og hører takknemlig kvitring i granbuskene. 
Jeg har også hengt ut en fin, hjemmelagd "meisebolle" med delfiafett og frø. 
Jeg håper dette kan være nyttig for mine fjærkledde venner nå på slutten av vinteren mens de gjør seg klare til vår og varmere dager. 


Å lage en hjemmelagd meisebolle er utrolig enkelt. 
Alt du trenger er en liten form til å ha frøene i. 
Jeg bruker en barne-leke-kakeform. 

Fyll formen med 1,5-2dl frø 
Smelt 100-120g delfiafett og hell over frøene i formen. 
Sett formen i fryseren og la den avkjøles helt. 
Når alt er helt kaldt tar du den hjemmelagde "meisebollen" ut av formen og fester en tråd i den og henger den ut til fuglene. 
Nå tenker du sikkert at dette er unødvendig arbeid. Man kan jo kjøpe ferdige meiseboller i plastnett - og de koster nesten ingenting. 
Sant! Men, etter å ha sett hvordan plastnett kan skade fuglene, bli slukt hel av den glupske kråka, surre seg rundt bein og vinger .... vel, så tenker jeg at de plastnettene gjør mer skade enn nytte. Dessuten er det både billig, koselig og fint å lage selv. Da kan jeg bruke fint delfiafett og fine frø, og ikke palmefett eller transfett og andre ingredienser fuglene kan bli syke av. 

Jeg var så heldig å få denne flotte boken om hvordan vi kan legge til rette for fugler og små dyr i hagen - for de av oss som liker slikt - den kan anbefales på det varmeste. Her er masse tips og flotte bilder! Etter å ha sett et bilde av masse små garnbiter og "duskerusk" på Instagram her om dagen kom jeg igjen på noe jeg har gjort før. 
For å hjelpe småfuglene å finne god isolasjon til redebygging kan vi gjerne henge ut bittesmå garnbiter og kardet ull ( for eksempel rester etter nålefilting, toving, dukkelaging osv) Pass på at det du legger ut til fuglene er naturmaterialer ikke syntetisk! (Det kan skade dem) 
Det er også viktig at garnbiter er små slik at de ikke surrer seg rundt små fuglebein og vinger.
Ren ull er bra. 
Så hvorfor alt dette? Jo, fordi vi har lyst til å høre vårens fuglekvitter snart ... og dette er fint og nyttig tidsfordriv som våre små venner i hagen har stor glede av mens snøen fortsatt laver ned og minusgradene truer med å fryse ned gradestokken for godt. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar